Værnepligt

Der er værnepligt for alle mænd i Danmark

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Alle mænd, som bor i Danmark har værnepligt, mens kvinder og udenlandske statsborgere har mulighed for at deltage i værnepligten på lige fod med mænd. Som udenlandske statsborgere skal du søge om tilladelse til at aftjene dansk værnepligt.

Din værnepligt kan aftjenes i Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet eller Beredskabsstyrelsen. Hvis det er uforeneligt med din samvittighed at aftjene værnepligt, kan du når du har modtaget din indkaldelsesordre søge om militærnægtertjeneste.

Mænd 

Alle danske mænd, som bor i Danmark skal sessionsbehandles i det år, de fylder 18 år. På Forsvarets Dag vurderes det, om du er egnet til værnepligtstjeneste. 

Du får indkaldelsen til Forsvarets Dag via Digital Post. Er du frameldt Digital Post sendes indkaldelsen via fysisk post. Før dette har du fået et brev om et helbredsspørgeskema, som du opfordres til at udfylde.

Kvinder

Kvinder modtager invitation til Forsvarets Dag når du fylder 18 år. Ønsker du at bruge den, skal du sende en ansøgning vedrørende Forsvarets Dag. 

Du skal vurderes egnet eller begrænset egnet først, hvilket sker på Forsvarets Dag, før du frivilligt kan indgå en aftale om at blive ansat på værnepligtslignende vilkår, hvilket har betydning for efterfølgende vilkår.

Udenlandske statsborgere

Du skal søge om tilladelse til at aftjene dansk værnepligt, som udenlandsk statsborger. For at få tilladelse lægges der vægt på at du har: bopæl i Danmark, en gyldig arbejds- og opholdstilladelse, dokumentation for din nationalitet, og din tilknytning til Danmark.

Får du tilladelse, skal du på Forsvarets Dag og vurderes egnet før du kan indgå en aftale om værnepligt. Det fritager dig ikke fra tjenesteforpligtigelser i det land du er statsborger i. det er dit ansvar at tjekke om de har regler om at deltage i et andet lands forsvar. 

På Forsvarets Dag afgøres det om du er egnet til værnepligtstjeneste. Mænd indkaldes automatisk til Forsvarets Dag i det år du fylder 18 år. Forsvarets Dag vare op til cirka 6 timer.

Dagen i Korte Træk:

  • Information om værnepligt og de forskellige værn
  • En skriftlig prøve 
  • Syns- og høreprøve
  • Helbredsundersøgelse hos sessionslægen, som foregår iført undertøj.
  • Afslutning hos sessionslederen, hvor du får resultat og trækker lodnummer.
  • Frivillig vejledning i forhold til muligheder i Forsvaret

Lodnummer:

Bliver du som mand erklæret egnet eller begrænset egnet til værnepligt, skal du trække et lodnummer. Lodnummeret kan være enten:

  • Frinummer: betyder, at du ikke bliver indkaldt til værnepligt.
  • Måskenummer: betyder, at du måske indkaldes til værnepligt, og skal afvente besked om dette.
  • Skalnummer: betyder, at du skal ind og aftjene værnepligt (bruges ikke lige nu). 

Trækker du måskenummer, skal du angive 2 bindende ønsker: 1 tjenestested og 1 område, hvor du ønsker at aftjene værnepligt, hvis du skulle blive tvangsindkaldt til værnepligt. Sessionen vil forsøge at efterkomme dine ønsker. 

Indtil du fylder 32 år kan du frivilligt indgå en aftale om værnepligtstjeneste og påtage dig værnepligt. Gør du det, kan du selv ønske tidspunkt og tjenestested.

Start Send ansøgning vedrørende Forsvarets Dag

Her kan du sende ansøgning vedrørende Forsvarets Dag, som for eksempelvis kan være:

  • Ansøgning om at komme til Forsvarets Dag: hvis du som mand vil tidligere på Forsvarets Dag i det år du fylder 18 år, eller du som kvinde vil benytte invitationen til Forsvarets Dag.
  • Få ændret en tidligere sessionsbedømmelse: du ønsker en revurdering, hvis du har fået forbedringer på begrundelsen for du var uegnet, eller du er kommet til skade i månederne op til, at du skal starte i værnepligten.
  • Få udsat dit møde til Forsvarets Dag: hvis du som mand under 25 år vil udsætte Forsvarets Dag til 1 år før din uddannelse afsluttes. 
  • Fritagelse fra værnepligt: hvis du som færing eller grønlænder, som er bosat  i Danmark ønsker at blive fritaget fra værnepligt i Danmark.
  • Tilladelse til at aftjene dansk værnepligt: hvis du er udenlandsk statsborger, som bor i Danmark og ønsker at aftjene dansk værnepligt, kan du søge om tilladelse her.
Start Send ansøgning vedrørende værnepligtstjenesten

Når du ønsker at lave en aftale om værnepligt er det et krav, at du har været på Forsvarets Dag først, hvor du er blevet vurderet Egnet eller Begrænset Egnet.

Du kan ansøge om følgende i forhold til værnepligtstjeneste:

  • Ansøgning om værnepligtstjeneste: du kan digitalt kan en aftale om værnepligt.
  • Ansøgning om særligt motiverede afprøvning: denne afprøvning afholdes efter behov man kan kun tilmelde sig, når der er åbent for tilmelding.
  • Ansøgning om udsættelse af værnepligten: hvis der er særlige omstændigheder, som gør du er nød til at udsætte din værnepligt.
  • Opsigelse af værnepligtsaftalen: som mand kan du opsige indtil 4 uger efter du har indgået aftalen, som kvinde kan du også benytte denne.

Tjenestetiden kan variere efter, hvilken værnepligtsuddannelse du vælger at aftjene.

Du kan vælge imellem at aftjene din værnepligt hos Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet eller Beredskabsstyrelsen, som har forskellige længder af tjenestetid:

  • Basisuddannelsen i Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet vare 4 måneder
  • Mobiliseringsværnepligten vare 8 måneder
  • Den Kongelige Livgarde vare 8 måneder
  • Tjeneste på kongeskibet vare 9 måneder
  • Hesteskadronen vare 12 måneder
  • Beredskabsstyrelsen vare 9 måneder
  • Cyberværnepligten vare 10 måneder

Det kan forekomme, at du kan blive tvangsudskrevet til værnepligtstjeneste i tilfælde af, at vi ikke får nok frivillige til at påtage sig pligten. Dette har ikke været tilfældet i nogle år, og sker dette vil du få besked i Digital Post.

Efter endt værnepligtstjeneste i Forsvaret har du pligt til at stå til rådighed i 5 år efter du har afsluttet din værnepligtstjeneste.

I Beredskabsstyrelsen bliver du udannet i bl.a. brand og redningstjeneste. Som værnepligtig indgår du i det daglige vagtberedskab, hvor Beredskabsstyrelsen rykker ud ved store ulykker, som det kommunale beredskab ikke selv kan håndtere.

Værnepligtsuddannelsen i Beredskabsstyrelsen vare 9 måneder.

Er du værnepligtig i Beredskabsstyrelsen giver det dig mulighed for eks. At være med til indsatser og oversvømmelser, som vi så med stormene vi har oplevet over de sidste år. Samtidig opnår du kvalifikationer og kompetencer, som er gode på CV'et efter værnepligten, i det du får redningsspecialistuddannelsen.

Du kan under din værnepligt i Beredskabsstyrelsen få mulighed for at få et stort kørekort. Som værnepligtige i Beredskabsstyrelsen bor du på beredskabscenter, din løn og regler om beklædning er ens med de regler, som befinder sig på forsvarets øvrige værnepligtsuddannelser.

Mens du aftjener din værnepligt får du løn, lønnen betaler du skat af, hvorimod du får kostpenge, som du ikke skal betale skat af.

Du bor under din værnepligt på et tjenestested, hvis du aftjener din værnepligt i Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet eller Beredskabsstyrelsen.

Som værnepligtig kan du under din værnepligt benytte dig af en frirejseordning til offentlig transport, det kan du ved at have et stamkort mens du aftjener din værnepligt.

 Du kan, hvis du får brug for det ansøge om udsættelse af Forsvarets Dag eller værnepligten, hvis du har en i indkaldelsesordre til aftjening af værnepligtstjeneste.

Det betyder at du godt kan tage til Forsvarets Dag nu og hvis du senere bliver indkaldt til værnepligtstjeneste stadig kan søge om udsættelse af værnepligten.

Udsættelse af Forsvarets Dag

Får du brug for at udsætte Forsvarets Dag, skal du opfylde disse krav:

  • Være i gang med en uddannelse eller stå i lære
  • Have minimum 1 ½ år tilbage af din uddannelse
  • Du skal minimum gå i skole 23 timer om ugen

Udsættelse af Forsvarets Dag kan maksimum gives til 1 år før din uddannelse afsluttes eller til du fylder 25 år. Du kan også få en foreløbig på 6 måneder. 

I ansøgningen er det vigtigt du vedhæfter dokumentation for din uddannelse, som er underskrevet af dit uddannelsessted, og har en forventet slutdato på din uddannelse.

Udsættelse af værnepligten

Får du behov for at udsætte din værnepligtstjeneste på grund af uddannelse eller af andre grunde, som kan have særlig betydning for din mulighed for at aftjene din værnepligt.

Din ansøgning om udsættelse er en individuel vurdering, som vurderes ud fra de grunde, som du beskriver i ansøgningen.

Værnepligtige kan i udgangspunktet ikke blive fritaget fra værnepligtstjeneste.

Værnepligtsnævnet kan i særlige tilfælde fritage en værnepligt, når alle muligheder for udsættelse er opfyldt. Værnepligtsnævnet tager stilling til fritagelsen, hvis du kan dokumentere, at den har afgørende betydning for din egen eller pårørendes velfærd. Du kan dog kun blive fritaget, hvis du har haft maksimal udsættelse efter værnepligtslovens §§ 27-28.

Hvis du ønsker at blive fritaget på grund af helbredsårsager, hvor du mener du ikke kan gennemføre en værnepligtstjeneste. Her kan du søge om at få ændret en tidligere sessionsbedømmelse. Bliver du vurderet uegnet til værnepligtstjeneste, bortfalder din værnepligt.

Har du boet på Færøerne eller Grønland i samlet 10 år? Her kan du søge om fritagelse fra værnepligt. Du skal sende en ansøgning om fritagelse under ansøgninger vedrørende Forsvarets Dag.

Hvis du har aftjent en værnepligt i et andet land, kan du søge om fritagelse fra dansk værnepligt.

Du kan, som mand klage til værnepligtsnævnet over din egnethed, hvis du har været på 2 uafhængige sessioner på Forsvarets Dag. Du kan også klage over afslaget på din udsættelse. 

Kontakt

72 81 90 00 ( Telefontid)

fps-vpl@mil.dk

Lautruphøj 8
Postbox 345
2750 Ballerup