Ønsker du at finde ud af, hvor din slægt oprindeligt stammer fra, kan du give dig til at søge efter dine forfædre, også kaldet slægtsforskning. For at forske i din slægt er det ofte nødvendigt at benytte de offentlige og private arkiver.
Sådan søger du
De fleste arkiver har lavet vejledninger til slægtsforskere. Du kan fx få grundig hjælp og vejledning i slægtsforskning på Rigsarkivets hjemmeside, og mange arkiver afholder kurser i slægtsforskning.
Det kan også være en fordel at låne bøger på biblioteket om emnet.
CPR-registeret
Mange slægtsforskere starter deres søgning i kommunens borgerservice. Husk at bestille tid.
Hvis du i forvejen kan identificere en person, kan du få oplyst vedkommendes aktuelle bopælsadresse fra CPR, med mindre den er beskyttet. Du kan også få oplyst, hvorvidt vedkommende er død og hvornår.
Hvis en person er død, og du kan identificere vedkommende, er der herudover en vis mulighed for at få flere oplysninger fra de gamle folkeregisterkort, men dette forudsætter, at oplysningerne ikke er registreret i CPR og desuden er over 30 år gamle. Du kan fra de gamle folkeregisterkort fx få oplyst tidligere adresser, ægteskabelig status m.m.
Gebyr og digital selvbetjening
Kommunen kan forlange et gebyr for at finde og udlevere oplysningerne. Du søger via selvbetjeningen 'Adresseoplysninger - adresseforespørgsel' her på siden.