Motionsråd

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Fysisk aktivitet er alle former for bevægelse, der øger energiomsætningen. Det kan være ustruktureret aktivitet og mere bevidst målrettet, regelmæssig fysisk aktivitet (træning). Det vil sige, at de mængder af fysisk aktivitet der er angivet i anbefalingerne godt kan indgå som en del hverdagen og éns vanlige gøremål.

Det kræver derfor ikke nødvendigvis, at du iklæder dig træningstøj eller går i et fitnesscenter. Fysisk aktivitet er også at cykle eller gå til arbejde og supermarked, at tage trappen, at udføre fysisk anstrengende havearbejde, at gøre rent eller at lege aktivt med dine børn mv.

Intensitet

Fysisk aktivitet kan foregå med flere intensitetsformer – fra let til høj intensitet.

Moderat intensitet betyder, at du bliver lettere forpustet, men kan tale med andre samtidig.

Høj intensitet betyder, at pulsen stiger, så du føler dig forpustet og har svært ved at føre en samtale

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne er fysisk aktive i mindst 30 minutter hver dag – og børn mindst 60 minutter om dagen. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter, og det skal foregå ved moderat til høj intensitet:

  • moderat intensitet betyder, at du kan mærke, at din puls stiger, men kan tale med andre samtidig. Aktiviteter med moderat intensitet kan fx være cykling og gang til og fra arbejde, havearbejde, når du tager trappen, en joggetur og motionsidræt
  • høj intensitet betyder, at pulsen stiger, så du føler dig forpustet og har svært ved at føre en samtale. Aktiviteter med høj intensitet kan fx være svømning, løb, spinning, styrketræning og boldspil.

For børn anbefales det, at de skal være fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter.

  • personer, som normalt ikke rører sig, kan forbedre deres helbred og fysiske velvære ved at være fysisk aktive
  • fysisk aktivitet behøver ikke at være anstrengende for, at du opnår sundhedsmæssige fordele
  • fysisk aktivitet er godt for både hjerte, kredsløb, muskler, stofskifte og for hormon- og immunsystemet
  • mange af de positive effekter fra fysisk aktivitet - både fra udholdenhedstræning og fra styrketræning - forsvinder i løbet af få uger, hvis du ikke rører dig længere. Hvis du helt holder op med at være aktiv, forsvinder effekten inden for 2 til 8 måneder
  • fysisk aktivitet kan medføre gevinster i form af livsglæde, overskud, social trivsel, selvtillid og handlekompetencer. Det er også bevist, at der er en positiv sammenhæng mellem fysisk aktivitet og de kognitive processer, som forudsætter læring hos børn.
  • fysisk træning har god effekt på en række sygdomme og indgår i dag ofte som en del af behandlingen. I udvalgte tilfælde kan fysisk træning være lige så effektiv og i visse tilfælde erstatte medicinsk behandling

Hvis du vil dyrke motion, er der mange muligheder. Der findes bl.a. flere landsdækkende idrætsforeninger, fx Danmarks Idrætsforening (DIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI), hvor du kan få hjælp og inspiration til at finde en idrætsgren eller motionsform, der passer dig.

På DGI's hjemmeside kan du søge efter bestemte aktiviteter i dit lokalområde. DIF's hjemmeside tilbyder bl.a. en oversigt over de mange specialiserede idrætsforbund, som fx Dansk Fægte-Forbund, Dansk Håndbold-Forbund og Dansk Golf Union.

Hvis du hellere vil løbe en tur for dig selv i naturen eller køre en tur på mountainbike, så giver Naturstyrelsen dig en masse muligheder. I stort set alle statsskovene er der fx stier, motionsruter, sundhedsspor, mountainbikeruter og ridestier m.m.  

I hver kommune er der forskellige muligheder for at dyrke idræt og friluftsliv. På sundhed.dk kan du se, om kommunen har et tilbud til dig.