Du kan hjælpe en anden i forbindelse med et sygdomsforløb på flere måder.
Du kan fx:
- få adgang til en andens sundhedsdata med en fuldmagt
- være bisidder, når en anden skal mødes med fx læge
- være partsrepræsentant for en anden til møder med fx læge.
Sådan hjælper du med: sygehusjournaler, plejebolig, TastSelv på skat.dk, boligstøtte, pension, Digital Post, bank og forsikring
Vælg en eller flere
Du kan hjælpe en anden i forbindelse med et sygdomsforløb på flere måder.
Du kan fx:
Skal du hjælpe en anden i forbindelse med et sygdomsforløb, kan det være relevant at få flere forskellige fuldmagter til sundhed.dk.
Du kan fx få fuldmagter til at:
Andre fuldmagter, der kan være relevante:
I selvbetjeningen Digital Fuldmagt kan du anmode om at få fuldmagt til at se en anden persons oplysninger på sundhed.dk, så længe vedkommende er mindst 15 år gammel.
Bemærk: Digital Fuldmagt kan af juridiske årsager ikke lade sig gøre for unge mellem 15-17 år, som er under delvist værgemål grundet funktionsnedsættelse. I disse tilfælde skal du søge aktindsigt.
Det skal du (fuldmagtshaver) gøre:
Det skal den, du skal hjælpe (fuldmagtsgiver), gøre:
Det skal du gøre:
Hvis den, du skal hjælpe er ved sin fornufts fulde brug, selv har MitID og kan begå sig digitalt, kan vedkommende selv logge ind og give dig en eller flere fuldmagter i Digital Fuldmagt-selvbetjeningen.
Det skal du (fuldmagtshaver) gøre:
Det skal den, du skal hjælpe (fuldmagtsgiver), gøre:
Det skal du (fuldmagtshaver) gøre:
Du kan hjælpe en anden ved at være med til møder med sundhedspersoner, fx lægen, på 2 måder: som bisidder eller som partsrepræsentant.
Du kan hjælpe en anden ved at deltage som bisidder ved møder med sundhedspersoner, fx med lægen. Som bisidder er du med til møder sammen med den, du skal hjælpe. Her kan du give støtte og tryghed, og hjælpe med at huske, hvad der bliver sagt og aftalt.
Hvis den du skal hjælpe, ikke selv kan være med til et møde med en sundhedsperson, kan du deltage i stedet for som partsrepræsentant. Du varetager den du skal hjælpes interesser i patientforløbet. Der skal laves en skriftlig fuldmagt, så aftalen om partsrepræsentation kan deles med sundhedspersonen. Fuldmagten kan i nogle tilfælde laves som digital fuldmagt.
Som patient har man ret til tolkebistand, når man er til samtale og behandling hos praktiserende læge, hos en speciallæge eller på sygehuset. I visse tilfælde kan der være en egenbetaling.
Hvis du kontakter en praktiserende læge på vegne af en anden, så fortæl som det første, at du ringer på vegne af en anden person. Det er vigtigt, at du har personens cpr-nummer klar og kan oplyse om personens helbredstilstand.
Skal du hjælpe en, der har et MitID, men som ikke er i stand til at bruge det, kan I stadig bruge fuldmagter. Den, du skal hjælpe, kan skrive under på fuldmagterne på en papirblanket.
Du må ikke logge på med den andens MitID. Du skal i stedet få fuldmagt fra den, du skal hjælpe.
Når man mister en nærtstående, er der meget at tage stilling til. Du kan få et overblik i guiden 'Når livet slutter'.
Du kan få brug for at blive informeret og inddraget, hvis en af dine nærmeste er kommet i en situation med behov for hjælp. Det er ikke en ret, du automatisk kan få, hvis personen er over 18 år. Det kræver, at du får et samtykke fra personen.
Kommunen kan rådgive om digital selvbetjening til kommunens service.
Hvis du skal hjælpe digitalt, kan du bruge Digital Fuldmagt-selvbetjeningen til en lang række områder.
Hvis du vil have et overblik over, hvordan du kan hjælpe en anden med fuldmagter til det offentlige, kan du læse guiden 'Få fuldmagt til at hjælpe en anden'.
Du kan hjælpe en anden som bisidder eller partsrepræsentant i sager med kommunen.
Den, der skal have hjælp, skal give fuldmagt til partsrepræsentation, og fuldmagten skal være afgrænset i omfang. Undersøg med kommunen, hvordan du får en fuldmagt, hvis du skal hjælpe en anden.
Du må godt kontakte kommunen, hvis du er bekymret for et familiemedlem, samlever eller ven. Du må også gerne bede om en samtale med kommunen, hvor du kan uddybe din bekymring.
Nogle kommuner har en særlig pårørendevejleder.
Du kan hjælpe en anden med skat på flere måder. Du kan fx få fuldmagt til TastSelv eller til at kontakte Skattestyrelsen på vegne af en anden.
Du kan få fuldmagt til at se og rette oplysninger i TastSelv. Du kan fx hjælpe med at rette forskudsopgørelsen eller betale restskat.
Du kan få adgang til TastSelv på 2 måder.
Det skal den, du hjælper, gøre:
Du kan nu logge på TastSelv med dit eget MitID og se de oplysninger, du har fået adgang til. Når du logger på, skal du vælge 'Log på med autorisation'.
I kan også udfylde en fuldmagt på en blanket og sende den til Skattestyrelsen.
Det skal du gøre:
Skattestyrelsens adresse er:
Skattestyrelsen
Nykøbingvej 75
Bygning 45
4990 Sakskøbing.
Når fuldmagten er oprettet, kan du logge på TastSelv med dit eget MitID og se de oplysninger, du har fået adgang til. Når du logger på, skal du vælge 'Log på med autorisation'.
Du kan få fuldmagt til at have kontakt med Skattestyrelsen på vegne af en anden. Du får også beskeder fra Skattestyrelsen.
Det skal du gøre:
Skattestyrelsens adresse er:
Skattestyrelsen
Nykøbingvej 75
Bygning 45
4990 Sakskøbing.
Når fuldmagten er oprettet, kan du kontakte Skattestyrelsen på vegne af den, du hjælper.
Du kan få en fuldmagt til at hjælpe en anden med at søge boligstøtte, hvis du er over 18 år.
Du skal bruge en fuldmagt, hvis du skal hjælpe en anden med at:
Du kan læse mere om, hvornår du skal bruge en fuldmagt til boligstøtte- og hvilken type fuldmagt du skal bruge på siden 'Hjælp en anden med boligstøtte'.
Du kan ringe på vegne af en anden til Udbetaling Danmark om boligstøtte på 2 måder:
Hvis du skal hjælpe en pårørende, samlever eller ven, der får pension mv., skal du først have fuldmagt til kontakten med Udbetaling Danmark. Det gælder også, selvom I bor sammen, og du blot skal snakke med Udbetaling Danmark om sagen. Du skal være fyldt 18 år for at få en fuldmagt.
Med en fuldmagt får du ret til at handle på personens vegne, fx at drøfte sagen, søge pension eller helt overtage ansvaret for personens sag.
Skal du hjælpe en, der får pension mv., kan personen give dig fuldmagt over telefonen, så du kan drøfte sagen med Udbetaling Danmark. Det gælder også, hvis I bor langt fra hinanden.
Alt efter om I sidder sammen eller hver for sig, er det 2 forskellige måder at få en ringefuldmagt på.
Du kan hjælpe en anden med at læse personens Digital Post på flere måder:
Du kan få en læseadgang eller en læse- og skriveadgang til en andens Digital Post ved at anmode om det. I kan også få hjælp til at oprette en læseadgang eller en læse- og skriveadgang hos borgerservice. Du vælger selv i hvilken kommune.
Du kan få læseadgang eller en læse- og skriveadgang til en andens Digital Post ved at anmode om det.
Det skal du, der skal have adgang, gøre:
Det skal den, der skal give adgang, gøre:
Det skal du, der skal have adgang, gøre:
Hvis den, du skal hjælpe, ikke har adgang til Digital Post, kan I få hjælp til at oprette en læseadgang eller en læse- og skriveadgang hos borgerservice. Du vælger selv i hvilken kommune. Husk at bestille tid.
Har den, der skal give dig adgang, ikke mulighed for at tage med i borgerservice, kan du selv tage af sted. Det kræver, at den, du skal hjælpe, har givet fuldmagt til at adgangen oprettes.
Vær opmærksom på, at en adgang til en andens Digital Post ikke giver adgang til at læse post fra private virksomheder, som fx bank og forsikringsselskab i e-Boks eller mit.dk. Læs mere om, hvordan du får adgang til e-Boks og mit.dk under afsnittet ’Adgang til privat post: e-Boks og mit.dk’
Det betyder, at myndigheden, du skriver til på vegne af en anden, kan bede om dokumentation for, at du må handle på vegne af den anden person – afhængig af, hvad sagen drejer sig om. Hvis du vil have mere information om, hvordan du får en fuldmagt, kan du besøge fuldmagtsguiden.
Når du opretter en læseadgang eller en læse- og skriveadgang i Digital Post på borger.dk, så giver den også adgang til at læse beskeder fra offentlige myndigheder i e-Boks og på mit.dk.
Adgange i Digital Post gælder ikke post fra private virksomheder, som fx bank eller forsikringsselskab. Du skal kontakte e-Boks og mit.dk, hvis din adgang også skal gælde for private virksomheder.
Det kan være relevant at få fuldmagt til gøremål, der har med private virksomheder at gøre. Du kan fx få fuldmagt til at hjælpe en anden med:
Du skal tage kontakt til banken, forsikrings- eller pensionsselskabet for at få hjælp til, hvordan de bruger fuldmagter. Du kan ikke bruge fuldmagter til det offentlige.
Hvis du skal hjælpe en anden med at læse post fra private virksomheder, som fx bank eller forsikringsselskab, skal du kontakte e-Boks og mit.dk.