Køb af ejerbolig

Før du køber en bolig, bør du forberede dig grundigt og have styr på økonomien

Læs mere og selvbetjeningsløsninger

Læg først et budget og find ud af, hvad du har råd til. Budgettet skal du også bruge, når du skal i banken og låne.

Gå i banken og bliv forhåndsgodkendt til et lån, så du er parat til at handle, når du finder den rigtige bolig. Samtidig kan du med fordel overveje, hvilken finansieringsform der passer til dig.

Find ud af, hvilke krav selve boligen skal leve op til, og hvilke krav lokalområdet skal leve op til. Gør op med dig selv, hvor du vil gå på kompromis, og hvad du vil insistere på. Find også ud af, hvilken type bolig der interesserer dig – fx ejerbolig, andelsbolig eller ideel anpart.

Du kan bl.a. søge på internettet eller i avisernes boligannoncer. Du kan også få en advokat eller en ejendomsmægler til at hjælpe dig med boligsøgningen. Mange ejendomsformidlere har desuden køberkartoteker, du kan vælge at lade dig skrive op i.

Før du er klar til at afgive et tilbud på en bolig, bør du have undersøgt boligen nøje.

Salgsopstillingen giver dig i de fleste tilfælde detaljeret information om boligens stand, udgifter, forsikringsforhold, energimærkning, tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten samt information om finansieringen af boligen. Hvis der er en tilstandsrapport på boligen, kan du med fordel også læse den, inden du kigger på en konkret bolig.

Boligens dokumenter giver dig et godt indtryk af boligens tilstand, hvilke udgifter du vil have ved boligen, og om der er lokalplaner eller særlige servitutter, som det er værd at kende, inden du køber. Brug evt. din rådgiver som sparringspartner.

Når du har fundet en bolig, du er interesseret i at købe, bør du undersøge den grundigt og kontrollere dens skader og mangler. Tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærkningen fortæller dig en del om boligen. Det er ofte en god idé at tage en bygningssagkyndig med på råd. Så kan du bedre danne dig et overblik over udgifter til udbedring af eventuelle fejl og mangler.

Hvis du finder en bolig, du gerne vil købe, kan du indlede en forhandling ved at udtrykke din interesse. Dette kan gøres ved hjælp af en interessetilkendegivelse, som ikke er et juridisk bindende købstilbud. Du kan vælge at lade en advokat eller en ejendomsmægler forhandle for dig, men du kan også selv gøre det.

Hvis du beslutter for at købe boligen, kan du afgive et reelt købstilbud.

Dit købstilbud er bindende. Så det er vigtigt, at du ikke afgiver bindende tilbud på flere boliger på samme tid. Sæt en kort tidsfrist for sælgers accept af dit tilbud, tag forbehold og lad dit købstilbud være betinget af, at din advokat kan godkende købsaftalen i sin helhed.

Hvis flere er interesseret i at byde på ejendommen, er det op til sælger at afgøre, om de skal inviteres til at deltage i en lukket budrunde. Sælger bestemmer helt frit, hvem han vil sælge til og til hvilken pris. Men omvendt står det dig frit for at tilbyde en anden pris, end den sælger forlanger.

Når sælger har underskrevet købsaftalen, har du en fortrydelsesret på seks hverdage. Hvis du fortryder, koster det dog i langt de fleste tilfælde 1 % af købesummen.

Herefter skal handelen berigtiges. At berigtige handlen betyder, at købet gennemføres i praksis. Der skal bl.a. laves nyt skøde, du skal indfri de lån, du ikke skal overtage, og sælger skal have sine penge.

Når handlen er berigtiget, overdrager sælger eller sælgers rådgiver nøglerne til din nye bolig på den aftalte dag. Umiddelbart efter overtagelsen bør du gennemgå boligen for eventuelle skader, der er opstået, efter du så boligen sidst. Hvis du overtager hårde hvidevarer fra sælger, er der normalt en meget kort reklamationsret på disse.

Sammen med sælger bør du aflæse gas, vand, varme og olie, medmindre forsyningsselskaberne gør det automatisk. Tallene bruges til at udarbejde en refusionsopgørelse. Sørg også for at udveksle andre informationer om boligen.

Flytteanmeldelse

Når du flytter fra en bolig til en anden, skal du meddele flytning.

  • Klager over ejendomsmæglerens salær eller spørgsmål om erstatning skal ske til Klagenævnet for Ejendomsformidling.

  • Klager over en ejendomsmægler, der har tilsidesat sine forpligtelser i henhold til lov om formidling af fast ejendom m.v. og god ejendomsmæglerskik skal ske til Disciplinærnævnet for ejendomsmæglere.

  • Klager over advokaters rådgivning sendes til Advokatnævnet.