Du må gerne arbejde, mens du får fleksydelse. Hovedreglen er, at en times arbejde giver en times fradrag i fleksydelsen. Hvis du arbejder mere end 128 timer i en kalendermåned, udbetales der ikke fleksydelse for den måned.
Du har ikke ret til fleksydelse, hvis du arbejder i:
- et fleksjob
- din ægtefælles selvstændige virksomhed
- en virksomhed, der er bortforpagtet af dig eller din ægtefælle.
Det præcise fradrag i din fleksydelse afhænger af, om du får en timeløn, eller om du fx får udbetalt et fast beløb for at udføre et stykke arbejde (dvs. ikke får løn for et bestemt antal timer).
Se, hvordan fradraget er for din timeløn:
Frivilligt arbejde
Som udgangspunkt påvirker det ikke din fleksydelse, at du laver frivilligt, ulønnet arbejde. Det gælder, hvis arbejdet ikke kan udbydes som almindeligt lønarbejde, og hvis du ikke er underlagt almindelige ansættelsesretlige pligter. Hvis det frivillige arbejde derimod kan udbydes som almindeligt lønarbejde, kan det påvirke din fleksydelse.
Måden det frivillige arbejde kan påvirke din fleksydelse, afhænger af hvilket type frivilligt arbejde, du laver. Kontakt Udbetaling Danmark for at få at vide, hvordan din fleksydelse bliver påvirket.
Det er vigtigt, at du giver Udbetaling Danmark besked, når du udfører frivilligt arbejde. Du giver besked om dit frivillige arbejde i selvbetjeningsløsningen:
Her skal du give besked om:
- hvilken type arbejde det handler om
- hvor lang tid du arbejder, og
- hvilken organisation, forening eller lignende arbejdet udføres for.
Når du har givet dine oplysninger, vil du efterfølgende få besked om, hvilken betydning det frivillige arbejde har for din fleksydelse.