Din folkepension bliver ikke udbetalt automatisk – du skal derfor selv søge om den. Du kan søge 5 måneder før, du har ret til folkepension. Det har du ret til fra den 1. i måneden, efter
du når folkepensionsalderen.
Vær opmærksom på, at hvis du allerede modtager enten førtidspension (tilkendt før eller efter 2003), invaliditetsydelse, seniorpension eller tidlig pension, skal du ikke ansøge om folkepension, da din pension ændres automatisk.
Vil du have folkepension tidligst muligt, skal du senest søge den sidste dag i den måned, du når folkepensionsalderen.
Se din folkepensionsalder
Fødselsdato |
Folkepensionsalder |
1. januar 1954 – 30. juni 1954 |
65 ½ år |
1. juli 1954 – 31. december 1954 |
66 år |
1. januar 1955 – 30. juni 1955 |
66 ½ år |
1. juli 1955 – 31. december 1962 |
67 år |
1. januar 1963 – 31. december 1966 |
68 år |
1. januar 1967 eller senere |
69 år |
Tallene i skemaet er vejledende. Folkepensionsalderen kan blive forhøjet, fordi den bliver tilpasset ud fra den gennemsnitlige levealder.
Hvis du vil fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen
Din arbejdsindkomst – altså indkomst ved personligt arbejde, som fx lønindkomst – har ikke betydning for, hvor meget du kan få i folkepension. Hvis du vil fortsætte med at arbejde efter folkepensionsalderen, kan du derfor godt søge om folkepension og stadig arbejde det antal timer, du vil, uden at det påvirker din folkepension.
Læs mere:
Du kan også udskyde din folkepension
Du kan også vælge at forsætte med at arbejde og søge om at udskyde din folkepension. Når du er på udskudt pension, optjener du en venteprocent. Det betyder, at du får udbetalt et ventetillæg, når du starter udbetalingen af din folkepension. Udskyder du ikke din folkepension, optjener du ikke en venteprocent.
Hvis du søger efter, du er nået folkepensionsalderen
Der er forskel på, hvornår du kan få folkepension, afhængig af, hvornår du
når/nåede folkepensionsalderen. Det skyldes en ændring i loven om folkepension,
der trådte i kraft den 1. september 2017. Her kan du se, hvilke muligheder du
har:
Nåede du folkepensionsalderen den 1. september 2017 eller senere?
Du kan få folkepension fra den 1. i måneden efter, du har søgt.
Du har mulighed for at få folkepension med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at du kan få den folkepension udbetalt, du har haft ret til, siden du nåede folkepensionsalderen. Det kræver dog, at du søger inden den 10. i den femte måned, efter du når folkepensionsalderen.
Dispensation ved alvorlig sygdom
Hvis du har været alvorlig syg, og derfor ikke har haft mulighed for at søge folkepension eller få hjælp til det, kan du få dispensation til at søge med tilbagevirkende kraft. Det gælder, selvom du søger efter den 10. i den 5. måned, efter du nåede folkepensionsalderen.
For at få dispensation skal du have dokumentation fra hospital eller læge på, hvilken periode du har været syg, og at du var syg senest den sidste dag i den måned, hvor du nåede folkepensionsalderen.
Du kan fx dokumentere din sygdom med en lægeerklæring.
Hvis du vil søge om dispensation, skal du kontakte Udbetaling Danmark.
Nåede du folkepensionsalderen før den 1. september 2017?
Du kan få folkepension fra den 1. i måneden efter, du har søgt.
Du har ikke mulighed for at få folkepension med tilbagevirkende kraft.
Vær opmærksom på, at nogle af de ydelser du kan få som folkepensionist, ikke kan udbetales med tilbagevirkende kraft, bl.a. personligt tillæg, varmetillæg og helbredstillæg.
Tre eksempler på hvad det betyder for dig
1. Du nåede folkepensionsalderen i september 2017, og du søgte folkepension den 10. februar 2018. Det betyder, at du havde ret til folkepension fra den 1. oktober 2017.
2. Du nåede folkepensionsalderen i juli 2017, og du søgte om folkepension i september 2017. Det betyder, at du havde ret til folkepension fra den 1. oktober 2017.
3. Du nåede folkepensionsalderen i september 2017, og du søgte folkepension den 11. februar 2018. Det betyder, at du søgte for sent, og ikke kunne få udbetalt folkepension med tilbagevirkende kraft. Derfor havde du først ret til folkepension fra 1. marts 2018.