Mange arter af almindelige hobby- eller kæledyr er truet af udryddelse i naturen. Eksempelvis er mange arter af papegøjer og skildpadder truede. Disse arter er beskyttet af særlige regler, der kaldes CITES.
Truede dyr er oplistet på 4 forskellige bilag under CITES – Bilag A, B, C og D.
De 4 bilag er hver især er udtryk for, hvor truet en art er af handel, og hvilke restriktioner og krav til tilladelser der er ved køb og salg.
Regler for rejse med dyr på CITES Bilag A
Hvis du rejser i EU med et kæledyr, som står på CITES bilag A, skal du sørge for at medbringe et gyldigt CITES-certifikat, så du kan dokumentere dyrets lovlighed. Du kan få tilladelse til at have et dyr, der normalt er forbudt, dvs. som kræver et CITES-certifikat, hvis dyret er opdrættet i fangenskab eller anskaffet, før det blev forbudt. Du skal ansøge om dette certifikat ved at sende en ansøgning til Miljøstyrelsen.
Køber eller sælger du truede dyrearter omfattet af CITES bilag A på din rejse, uden at der medfølger et gyldigt CITES-certifikat, risikerer du en bøde og konfiskering af dyret.
Regler for rejse med dyr på CITES Bilag B, C og D
Rejse med dyr i EU, der står på CITES bilag B, C og D, kræver ikke et CITES certifikat fra Miljøstyrelsen. Det er dog altid en god idé at få en kvittering som bevis på handlen.
Rejser du med et dyr på Bilag B, skal du kunne dokumentere lovligheden, hvis CITES-myndigheder beder om det. Dokumentationen kan fx være:
- kopier af CITES importtilladelse
- kvitteringer med påførte tilladelsesnumre
- opdrætserklæringer eller anden dokumentation.
Hvis du køber dyr fra udlandet, skal du leve op til Fødevarestyrelsens krav til import af dyr.