Skattekort, bikort og frikort
Dine skattekort er digitale. Oplysningerne kan du se i TastSelv
Kommunevælger
Vælg kommune for at se selvbetjening og information, der gælder dig
Læs mere og selvbetjeningsløsninger
Hvad er hovedkort, frikort og bikort?
Skattekort er en fællesbetegnelse for frikort, hovedkort og bikort. De er digitale og kan ses i TastSelv.
Frikort
Du må i løbet af et år tjene et bestemt beløb, uden at skulle betale skat. Beløbet står på din forskudsopgørelse. Du skal først begynde at betale skat, når din samlede løn på et år overstiger beløbet. Du skal dog betale arbejdsmarkedsbidrag på 8 procent af hele din løn, også selv om du har frikort. Har du flere job, bruger arbejdsgiverne automatisk dit frikort. Når beløbet på frikortet er brugt, trækker de skat med den trækprocent, der står på din forskudsopgørelse. Det får de automatisk fra Skattestyrelsen.
Hovedkort
Alle, der tjener mere end deres frikort, skal have et hovedkort og et bikort. På hovedkortet står din trækprocent og det fradrag, du ikke skal betale skat af. Hovedkortet må kun bruges hos én arbejdsgiver. Dit hovedkort skal bruges der, hvor du tjener mest.
Du skal selv fortælle dine arbejdsgivere eller udbetalere, om de skal bruge hovedkort eller bikort.
Hvis en arbejdsgiver eller SU allerede bruger dit hovedkort, skal du bruge bikortet til dine andre job.
Når en udbetaler bruger dit hovedkort, trækker udbetaleren kun skat af det beløb, som er større end dit fradrag.
Bikort
Dit bikort bruges kun, hvis du har flere udbetalere (fx en arbejdsgiver og SU). Du kan bruge bikortet flere steder.
På dit bikort står der, hvor mange procent du bliver trukket i skat. Der står ikke noget om fradrag på bikortet, da hele dit fradrag bliver brugt på hovedkortet. Når en udbetaler bruger dit bikort, trækker udbetaleren fuld skat af udbetalingen.
Dine bikortoplysninger står på forreste side af forskudsopgørelsen sammen med hovedkortoplysningerne.
Hvordan får jeg et frikort?
Skattestyrelsen opretter automatisk et frikort til dig det år, du fylder 15 år.
Hvis du er under 15 år og skal bruge et frikort, er første skridt at bestille enten en TastSelv-kode eller oprette et MitID, så du derefter kan logge på TastSelv.
Du kan følge denne guide til, hvordan du opretter et frikort og skriver din forventede indtægt for i år på forskudsopgørelsen:
Når dit frikort er blevet dannet, skal du ikke gøre mere. Du kan se det som nogle tal øverst på din forskudsopgørelse.
Hvis du er forælder og vil hjælpe dit barn, skal barnet selv logge på med sin TastSelv-kode eller sit MitID.
Hvordan får jeg et skattekort?
Alle, der er tilmeldt Folkeregistret og er over 15 år, får automatisk et skattekort. Din arbejdsgiver henter dit skattekort digitalt direkte hos Skattestyrelsen.
Hvis du flytter til Danmark, anbefaler vi, at du ringer til Skattestyrelsen på 72 22 28 92, efter du er flyttet og har tilmeldt dig på Folkeregisteret. Så laver Skattestyrelsen et skattekort til dig. Du skal vide, hvor meget du skal tjene, og hvilke andre indkomster og fradrag du regner med at få.
Hvad gør jeg, hvis min arbejdsgiver har brugt det forkerte kort?
Det kan ske, at din arbejdsgiver eller andre (SU, pensionsselskab) kommer til at bruge et forkert skattekort.
Du skal selv gøre din arbejdsgiver eller udbetaler opmærksom på fejlen og få dem til at hente det rigtige skattekort digitalt hos Skattestyrelsen. Fortæl arbejdsgiveren, om det er frikortet, hovedkortet eller bikortet, de skal bruge. Du kan ikke selv ændre, hvilken udbetaler der bruger hvilket skattekort.
Når din arbejdsgiver eller udbetaler har hentet det nye digitale skattekort, kan de regulere dit skattetræk og lønudbetaling.
Hvis du har betalt for meget i skat, får du pengene tilbage, når året er gået. I TastSelv kan du se, om en udbetaler bruger dit frikort, hovedkort eller bikort. Det gør du ved at logge på TastSelv. Tryk på "Skatteoplysninger" og derefter på "Søg i indkomstoplysninger".
Må jeg bruge mit hovedkort flere steder?
Nej. Du må kun bruge dit hovedkort ét sted. Hvis du har flere arbejdsgivere, skal dine øvrige arbejdsgivere anvende dit bikort i stedet for. Det gælder også andre parter, der udbetaler penge til dig, fx pensionsselskab, a-kasse og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Du skal selv fortælle dine arbejdsgivere eller udbetalere, om de skal bruge dit frikort, hovedkort eller bikort.
Hvis hovedkortet bliver brugt to steder, bliver dit samlede skattefradrag for stort, og du kommer derfor til at betale for lidt i skat i løbet af året. Det betyder, at du bliver opkrævet en restskat, når din samlede skat beregnes på din årsopgørelse.